Geplaatst op 17 oktober 2022

Houtlab bereikt hoogste punt

Langs de A59 bij Nieuwkuijk werd op 14 oktober een klein feestje gevierd. Het hoogste punt van Houtlab werd bereikt, dus de vlag mocht in top. Het houten gebouw verrijst op de laatste vrije zichtlocatie op Bedrijventerrein ’t Hoog en vormt een opvallende ‘attractie’ voor het passerend verkeer. Op 20 september werden de eerste houten elementen op hun plaats gehesen en een dikke drie weken later staat er al een indrukwekkend geraamte. 

Woody Building Concepts realiseert het gebouw en zal zich er volgend jaar ook vestigen. Dat het gebouw zo opvalt, komt door de houten hoofddraagconstructie die nu nog volledig in het zicht is. Een aanzicht dat je nog niet vaak tegenkomt op de bouwplaatsen. Maarten Bakker, algemeen directeur Woody Building Concepts: “In de woningbouw zie je al redelijk veel initiatieven in hout, maar houten kantoorgebouwen en andere bedrijfspanden zien we nog veel te weinig. Daar willen we verandering in brengen. We laten hier met ons eigen nieuwe pand zien wat een geweldige mogelijkheden er zijn in bouwen met hout. Iedereen met een duurzame en circulaire ambitie is straks welkom om te kijken en te ervaren hoe het is om in zo’n natuurlijke omgeving te werken.” 

In de hoofddraagconstructie is 485 m3 hout verwerkt. Goed voor de opslag van zo’n 400 ton CO2. De ongeveer 110 fijnsparren (afkomstig uit duurzaam beheerde productiebossen) hebben die opgeslagen tijdens hun levensduur. Ook na de kap blijft deze CO2-opslag behouden. Het duurzame karakter is overigens niet voorbehouden aan het gebouw zelf. Ook de beoogde huurders hebben duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan. Met het vestigen van deze innovatieve partijen in één gebouw, ontstaat er straks kruisbestuiving. Houtlab wordt daarmee een plek om kennis te delen voor partijen die met houtbouw, circulariteit en innovatie bezig zijn.  

In het gebouw is zowel plaats voor een productieruimte als voor kantoor-, vergader- en flexruimtes. Naast Woody Building Concepts biedt Houtlab straks ook huisvesting aan de nieuwe Innovatiehub van moederbedrijf JAJO en aan andere partijen die zich bezighouden met houtbouw en circulariteit, zoals zusterbedrijven Pvvt, New Horizon Urban Mining, Janssen de Jong Bouw en Janssen de Jong Projectontwikkeling.